Corona stress de baas

Door het coronavirus staat onze wereld opeens op zijn kop.
De media staan bol van berichten over de gevolgen van het virus en de maatregelen die overal het dagelijks leven van mensen inperken.
Afstand houden en thuis blijven. De scholen zijn dicht, werknemers moeten thuis werken als dat kan, sociale aktiviteiten zijn massaal afgelast.
Hou daar het hoofd maar eens koel bij.

Sleutelwoorden zijn accepteren en aanpassen. Accepteren dat op dit moment de situatie nu eenmaal zo is, en aanpassen waar nodig. 

Een paar dingen kunnen daarbij helpen:

– Structuur: zorg dat je een vast ritme houdt, een planning kan daarbij helpen. Blijf zoveel mogelijk doen wat je gewend was om te doen. 
Zorg goed voor jezelf: slaap op tijd, sta op tijd op, eet regelmatig en gezond, kleed je alsof het een normale dag is, verzorg jezelf goed, beweeg voldoende.

– Zinvol bezig zijn, alleen of samen met anderen:
Stel jezelf (haalbare) doelen om de dag en de week mee in te vullen.
Dat kan werkgerelateerd zijn, maar ook huishoudelijk, klussen die gedaan moeten worden, creatief bezig zijn, beweging om je conditie op peil te houden, enz. 

– Onderhoud je sociale contacten, ook al kan dat misschien niet op de manier die je gewend was. Je kunt wel online contact houden met je vrienden en familie.

– Zorg voor voldoende ontspanning. Wees niet 24u per dag bezig met het corona-nieuws. Doe wat leuks, kijk een leuke film, lees een interessant boek, bel met iemand, doe een spelletje met anderen, enz.

– Blijf positief, probeer de kansen te zien die deze situatie brengt. bv meer tijd voor rust en ontspanning, of nieuwe dingen te leren. Meer tijd voor elkaar binnen gezin en relatie. Ervaring op doe met andere werkvormen. De natuur die zich herstelt, de lente die gewoon komt, hoe geruststellend is dat …

Ingmar Heytze schreef een troostend gedicht in deze bijzondere tijd.

Ontspanningsoefening:

Ademhalingsoefening: